28 Nis 20233 Dakika

Hendeseli ve Sürdürülebilirlik

Post thumbnail

Sürdürülebilirlik, Hendeseli’nin altıncı harfi olan ‘S’ harfine denk gelen ilke. Son derece önemsediğimiz, üzerine yazılar yazıp canlı yayınlar yaptığımız bu ilkeye dair görüşümüzü yeniden temize çekelim istedik.

Hendeseli için sürdürülebilirlik, bütüncül bir tutum ve şu üç ana başlıktan oluşuyor;

  • Gezegene Karşı Sorumluluk
  • Etik Üretim & Sorumlu Tüketim
  • Tasarım ve Sanat Dallarının Sürdürülebilirliği

Peki bu “sürdürülebilirliğin” sınırı nerede başlıyor?

Bireysel olarak kendi yaşam pratiklerimizde..

Sürdürülebilirlik tutumuna sahip olmak için bu kavramı önce bireysel olarak benimsemek ve pratiğe dökmek gerek. Sürdürülebilirliğin sıfır noktasına gidelim; bireysel sürdürülebilirlik!

Bireysel Sürdürülebilirlik Nedir?

Bireysel sürdürülebilirlik, sürdürülebilir yaşamın içinde birey olarak var olabilmek demek. Ait olduğumuz ve içinde bulunduğumuz yaşamın sürekli olması anlamını taşır. Ancak sağlıklı, üretken, kendi çevresine ve gezegene faydalı bireyler sürdürülebilirliği sağlar. Bireysel bir sürdürülebilirlikten bahsedebilmek için her bir birey bugün yaptığı “şeyleri” gelecekte de devam ettiriyor olmalı ki süreklilik ve devamlılık sağlansın.

Hayat akışı içinde sahip olduğumuz şeyler ile sahip olmak istediklerimize ulaşmak için gösterdiğimiz çabanın iyi sonuçlanmasını arzuluyoruz. Bunun için gereken ise yüksek bir bilince sahip olmak.

Yüksek bilince sahip olmanın sanılandan çok daha basit bir reçetesi var;

  1. Benlik Sahibi Olmak çünkü benlik algısı olan birey kendisine olduğu gibi çevresine karşı da duyarlı ve hassas olur..
  2. Okumak çünkü okuyan birey sürdürülebilirlik vb. toplumsal konular hakkında bilgi sahibi olur..
  3. Öğrenmek çünkü öğrenmeye açık harekete geçmeye yatkın olur..
  4. Düşünmek çünkü düşünen birey fikir sahibidir ve üretken olur..
  5. Konuşmak çünkü iletişim kuran birey paylaşımcı olur, bilgiyi yayar..
  6. Sosyalleşmek çünkü sosyal bir birey kolektif bilinçte olur..
  7. Temiz beslenmek çünkü sağlıklı beslenen bir bireyin ruhu da bedeni de dinç olur..
  8. Hareket etmek çünkü aktif birey sağlıklı bir ruh ve beden bütünlüğüne sahip olur..
  9. Eşit haklara sahip olmak çünkü eşit olduğuna inanan bireyler kapsayıcıdır; çeşitliliğe ve renklere saygılı olur..

Sürdürülebilirlik Bilinci

Sürdürülebilirlik bilinci, sürdürülebilirliğin zihinlerde daimi olmasıdır. Sürdürülebilirlik üzerine farkında olmak, olup bitenleri algılamak, anlamak ve amaç için eylem halinde hareket etmektir. Sürdürülebilirlik söz konusu olunca çevre, iklim, doğa ile yaşamın tüm faktörleri devreye girse de konuya dair bilinç seviyesi henüz toplumda yeterince güçlü görünmüyor. Medya araçlarında; haberlerde, radyo programlarında, sosyal medya üzerinde yapılan binlerce paylaşım yapılsa da somut olarak görünür olan şeyleri gerçekten görüyor muyuz sahiden?

Sürdürülebilirlik bilinci için önce bilgi sahibi olmak sonra da bilgiyi kullanmak gerek. Bilgiye ulaşırken doğru kaynakların ve kişilerin seçilmesi gerek. Konu gelecek ve gezegenimiz olunca daha da titiz yaklaşmak gerek. Sadece insanlar değil tabiatın içinde olan her tür canlı ile bu evreni paylaştığımızın bilincinde olmak gerek. Bilinç seviyesi yükseldikçe sürdürülebilirlik konusu daha da değerlenecek..

Bireysel olarak bu sürdürülebilirlik bilincine ulaşmak için şu üç konu mühim;

Kişisel Gelişim

Kişisel gelişim, iyi desteklendiği takdirde bireysel varlığımızı sürdürmemiz mümkün. Buradaki var olma çabası insana iyi gelecek her türlü pozitif çabayı kapsar. Konu yine okumaya, sosyalleşmeye, öğrenmeye geliyor. Kişisel gelişim çabasıyla sürdürülebilirlik bilinci yükselen bireyler topluma gerçek katkıyı sağlar.

Duyarlılık

Duyarlılık, sürdürülebilir olmaya ve sürdürülebilirlik pratiklerine çok yakın bir kavram. Bu düzene uyum sağlamayan her birey yavaş yavaş kalabalık gruplarca bastırılmaya mahkum. Duyarlılık bilinç seviyesinin yüksek olması ile kazanılır; bilinç seviyesi yükseldikçe duyarlılık artış gösterir.

Paylaşım

Paylaşım, bilginin ve eldeki somut şeylerin değiştirilmesi; yerine yenisinin konulmasıdır. Bilgi paylaştıkça değerlenir ve bu bilginin dolaşımı da sosyalleşme ile mümkün kılınır.

Sürdürülebilir Yaşam Pratikleri

Sürdürülebilir yaşam pratikleri, bireysel sürdürülebilirlik bilinci ile başlayan yolculuğun pekiştiği adımdır. Bireysel olarak günlük yaşantımızda edindiğimiz alışkanlıklar ancak pratiğe dönüştüğünde sürdürülebilirlik gerçeğe sirayet eder.

Kendi yaşamlarımızda uyguladığımız pratikleri bir seri yaparak edindiğimiz bilgiyi başkalarıyla paylaşacağız. Serinin devamı yakında! İçeriğinde neler olsun istersin, yorumlarda bize yaz.

Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.