25 Haz 20242 Dakika

İpek Evitan ile Söyleşi

Post thumbnail

Hendeseli Tasarımcılar ile yaptığımız söyleşilerinin yeni bölümünde konuğumuz İpek Evitan..

  1. İpek Evitan isminden bahseder misin?

1989 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümü mezunuyum. Kolaj, suluboya, dijital ve karışık tekniklerde illüstrasyon çalışmaları üretmekteyim.

  1. Hangi alanda işler üretiyorsun? Ürettiğin alanla ilk bağı nasıl kurdun?

İllüstratif eserler üretiyorum. İllüstrasyonla tanışmam biraz zaman aldı. Lisede plastik sanatlar okudum. Üniversitede heykel okumama rağmen hiçbir zama resimle ve heykeli birbirinden koparmadım. Sanat tarihinden beğendiğim sanatçılara baktığımda da hep daha yalın ve hikâyesel işlere kendimi yakın hissettiğimi farkettim. Disiplinler arası bir çok eser üretmeme rağmen kendimi en rahat ifade edebildiğim alan illüstrasyon oldu.

  1. Çalışmalarının konusunu neler oluşturuyor? Üretmekten en çok keyif aldığın başlık/lar nedir?

Çalışmalarımın konusu genellikle ütopik alanlar, mekânlar ve doğa oluşturuyor. Kısacası bunların harmanlanmış hali. Eserlerimde genellikle duran ve izleyiciye bakan karga, kuş formunu kullanmayı seviyorum.

  1. Üretim aşamasına geçmeden önce nasıl bir hazırlık süreci geçiriyorsun? Sana süreçte eşlik eden kaynaklar oluyor mu?

Üretim aşaması benim için biraz farklı geçiyor. Bazen eskicilerden bulduğum siyah beyaz bir fotoğraf, bazen yeni gittiğim bir mekan ya da manzara bazen de yazdığım minik bir hikaye... Bunları biriktiriyorum ve zihnimde bir kolaj yapar gibi her birinden bir şey koymaya çalışıyorum. Üretim sürecinde hepsi birbirinin içine geçiyor, homojen bir hale geliyor.

  1. Antroposen çağında üreten bir tasarımcı olmak nasıl bir durum? Bu çağın atmosferinin işlerine etkisi nedir?

Sürekli değişen ve evrilen bir zamanda yaşıyoruz. Bu çoğu zaman sanat üretim sürecini yorsa da doğa ile olan bağı koparmadan çalışmalarıma yansıtmaya çalışıyorum. Doğa beni her zaman besleyen ve ilham veren bir unsur olmuştur.

  1. "Sürdürülebilir sanat" sana ne ifade ediyor? Sanat alanındaki sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili düşüncelerin nedir? Geliştirmek adına neler yapılması gerektiğini düşünüyorsun?

Sürdürülebilirliğe sanat anlamında destek vermek gerçekten çok önemli. Sanatçıların eserlerinde sürdürülebilirliğe yer vermeleri toplum için de sosya-kültürel anlamda bir ilham kaynağı olmakta. Dönüştürülebilen, yeniden kullanılabilen sanat nesneleri sanatçılara yeniden düşünme fırsatı verip, nasıl tükettiğimizi ve ürettiğimizi gözden geçirmemizi sağlıyor.

İşlerini İncele
Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.