Hendeseli Tasarımcılar ile yaptığımız söyleşilerinin yeni bölümünde konuğumuz İpek Evitan..
1989 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümü mezunuyum. Kolaj, suluboya, dijital ve karışık tekniklerde illüstrasyon çalışmaları üretmekteyim.
İllüstratif eserler üretiyorum. İllüstrasyonla tanışmam biraz zaman aldı. Lisede plastik sanatlar okudum. Üniversitede heykel okumama rağmen hiçbir zama resimle ve heykeli birbirinden koparmadım. Sanat tarihinden beğendiğim sanatçılara baktığımda da hep daha yalın ve hikâyesel işlere kendimi yakın hissettiğimi farkettim. Disiplinler arası bir çok eser üretmeme rağmen kendimi en rahat ifade edebildiğim alan illüstrasyon oldu.
Çalışmalarımın konusu genellikle ütopik alanlar, mekânlar ve doğa oluşturuyor. Kısacası bunların harmanlanmış hali. Eserlerimde genellikle duran ve izleyiciye bakan karga, kuş formunu kullanmayı seviyorum.
Üretim aşaması benim için biraz farklı geçiyor. Bazen eskicilerden bulduğum siyah beyaz bir fotoğraf, bazen yeni gittiğim bir mekan ya da manzara bazen de yazdığım minik bir hikaye... Bunları biriktiriyorum ve zihnimde bir kolaj yapar gibi her birinden bir şey koymaya çalışıyorum. Üretim sürecinde hepsi birbirinin içine geçiyor, homojen bir hale geliyor.
Sürekli değişen ve evrilen bir zamanda yaşıyoruz. Bu çoğu zaman sanat üretim sürecini yorsa da doğa ile olan bağı koparmadan çalışmalarıma yansıtmaya çalışıyorum. Doğa beni her zaman besleyen ve ilham veren bir unsur olmuştur.
Sürdürülebilirliğe sanat anlamında destek vermek gerçekten çok önemli. Sanatçıların eserlerinde sürdürülebilirliğe yer vermeleri toplum için de sosya-kültürel anlamda bir ilham kaynağı olmakta. Dönüştürülebilen, yeniden kullanılabilen sanat nesneleri sanatçılara yeniden düşünme fırsatı verip, nasıl tükettiğimizi ve ürettiğimizi gözden geçirmemizi sağlıyor.