19 May 20234 Dakika

Toplum, Kültür ve Müzeler

Post thumbnail

Müzecilik Haftası

Müzecilik haftası içindeyiz, hepimize kutlu olsun! Elbette söz müzelerden açılınca ekip içinde ‘gidilen ve gidilmeyen kaç müze olduğu’ sorusunu sorarken bulduk birbirimize. Dürüst olmak gerekirse sık sık müze ziyaretinde bulunan bir toplum değiliz lakin müze denince de zihinde kültürümüze sahip çıkmak ve bizden olanı merak etme duygusu ortaya çıkıyor. Öyle ya müzeler yaşanılan toplumun geçmişinden izleri taşıyan pek çok buluntuya, yapıya, heykele, resme, topraktan malzemeye pek çok ‘şeye’ ev sahipliği yapıyor. Aslında müzeler, geçmiş zamanı ve kültürü günümüze taşıyan yerler. Bu nedenle de meraklısı için müzeler geçmişin yaşam alanıdır. Bu vesile ile müzecilik haftası yeniden kutlu olsun!

Müze Nedir?

Müze, en basit tanımı ile geçmişi koruyan ve gelecek için özenle saklı tutan yapılardır. Bu nedenle de kâr amacı gütmez. Geçmişi günümüzde de koruyan ve geleceğe taşıyan bu yapılar, araştırma, her eseri/buluntuyu belgeleme, koruma, halka sunma, sergileme ve sergiledikleri şeyler hakkında bilgilendirme görevini üstlenir.

Müzeler de tıpkı toplumların çeşitlenmesi gibi farklı gruplara ayrılırlar;

  1. Antropolojik Müzeler
  2. Etnografya Müzeleri
  3. Tarih Müzeleri
  4. Sanat Müzeleri
  5. Doğa Tarihi Müzeleri
  6. Bilim ve Endüstri Müzeleri
  7. Açıkhava Müzeleri
  8. Özel Müzeler

Müze Neden Önemlidir?

Müze neden önemlidir? sorusuna ilk etapta verilebilecek en doğru cevap hiç kuşkusuz, ‘müze ve müzecilik toplumların aynasıdır.’ cevabı olacaktır. Geçmişi günümüze taşıyan, günümüzde olmayan eşyaları, konuları, malzemeleri, eserleri, yapıları vs. özenle koruyan; halka sunan, izleyene o zamanlar hakkında bilgiler veren yapılar olmasıyla önemlidirler. Bugünden 250 yıl öncesi hakkında kulaktan duyma, kısmen yazılı, çokça araştırılarak aydınlatılan gerçekleri gün yüzüne çıkartan ve sonraki nesiller için saklayan yerler olmaları nedeniyle yüklendikleri sorumluluk bilinci müzeleri bir kültürün ve kültür mirasının anlamı ve saklanması için oldukça önemli yapılardır.

Müzeler, homosapiensten günümüze kat edilen yol, insanlık adına yaşanan tüm gelişmelerin bugün gözler önünde olması ve içlerinde her bir parçanın, dokümanın ciddi korunmasından kaynaklı olarak da ayrıca bir toplum ve o toplumun kültürü için hayati önem arz eder. Her müze Turizm ve Kültür Bakanlığı'na bağlıdır. Bakanlık korumasıyla önemli alanlar oldukları ispat edilmiştir. Her bir müze o ülkenin ve bölgenin geçmişinden izler taşır. Turistlerin müzeleri ziyaret ettiğini ve böylece turistik amaçlı bulundukları toplumu daha yakından tanıdıkları göz önüne alındığında; o toplumun yapısını, tarihini, evlerde kullanılan araç gereçlerini, mimarisini, yaşam tarzını, giyim tarzını ve dahası hakkında net bilgi ve fikir sahibi olmaları açısından kıymetlidir. Müzeler, aynı şekilde yerel halk için de eğitici rol üstlenir. Medeniyetler arası yaşanmışlıkları gözler önüne seren müzeler, ülkelerin ve insanlığın kıyaslanması ve geleceğe ışık vermesi adına da önemli yerlerdir;

  1. Kültürel süreklilik sağlar
  2. Tarih bilinci oluşturur
  3. Geçmiş ve gelecek arasında köprü vazifesi görür
  4. Toplumsal ve kültürel hafızayı tesis eder
  5. Kültürün güncelliğini sağlar

Peki düşündünüz mü;

Müzelere Neden Gitmeliyiz?

Müzelerin yaşanılan toplumun geçmişinden izler taşıdığından bahsetmiş. Yaşadığımız ülke veya dünya üzerinde bulunan herhangi bir toplum hakkında tarihi bilgiler edinebilmek için müzeler önemli. Bu yüzden ziyaret edilen herhangi bir ülkede müzelerin ziyaret edilmesi önemlidir. Tarihe yolculuk bir nevi; moda tarihi, endüstri tarihi, savaş tarihi, sanat tarihi, insanlık tarihi gibi çok geniş konular üzerine detaylı dokümanlar, parçalar, görselleri gösterirler. Bir kere bile adını duyduğunuz bir yerin, ülkenin, şehrin artık yabancısı değil; geçmişinin tanığı olursun. Müzeler izleyicinin veya ziyaretçinin geçmişle bağ kurmasını sağladıkları için dün ile bugün arasında köprü olur, eğitici olduğu kadar heyecan vericidir de!

Müzelerin Anlamı

Müzeler anlamı hem toplumlar hem de kültür açısından derindir. Sadece tarihi ortaya dökmezler; ziyaretçiler için kamusal, sosyal alanlardır. Müzelerin toplum yararına ve müzelere ilgiyi artırmak için düzenledikleri çocuk ve yetişkin atölyeleri, eğitim programları, rehberli turları da sosyalleşmek kadar yeni deneyimlere alan açar.

Müzeler çoğunlukla eski yapılardır tıpkı içlerindeki özel parçalar gibi. Müzelerde sergilenen her bir parça biriciktir.

Toplum, Kültür ve Müzeler

Toplum, kültür ve müzeler bağlamında bakıldığında bireyin diğer kültürler hakkında ön yargısız bir iletişim kurmasını sağlaması açısından da fevkalade önemlidir. Bir toplumun geçmişine dair izleri, gelenek ve görenekleri ve hatta sanat eserlerini yerinde görüp inceleyebileceğin müzeler o toplumun tüm kültürel kodlarını müze ziyaretçisine geçirebilecek parçalardan meydana gelir. Bu da bireylerin o müze, müzede yer alan eserler, kültür ve toplum ile ilişki kurmasını, karşılıklı iletişime geçmesini sağlar.

Müzeler haftasında senin ziyaret etmek istediğin müze hangisi?

Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.