20 Tem 20242 Dakika

Özlem Yılmaz ile Söyleşi

Post thumbnail

Hendeseli Sanatçılarla yaptığımız Hendeseli Sanat Söyleşilerinin yeni bölümünde konuğumuz Özlem Yılmaz..

  1. Özlem Yılmaz isminden bahseder misin?

Ne iş yapıyorsun sorusuna mimarlıkla sanatı birlikte üreten biriyim diye cevap veriyorum. Çok yönlülük yaptığım her işin içinde var. Yapıp etmeyi, üretmeyi seven biriyim. Sanatı da, sanatın etkilendiği ya da etkilediği diğer alanları da takip ediyorum.

  1. Hangi alanda eserler üretiyorsun? Ürettiğin alanla ilk bağı nasıl kurdun?

Video ve fotoğraf üretiyorum. Günümüzün en ulaşılabilir alanları esasen. Çocuk sayılabilecek yaşta analogla başladım sonrasında bağımız evrilerek ve hiç kopmadan devam etti.

  1. Kadrajına yakaladığın karelerin konusunu neler oluşturuyor? Üretmekten keyif aldığın başlık/lar nedir?

Belli bir konusu var diyemem ama belli bir duygu skalası var diyebilirim. Tümüyle o anın içinde beliriyor. Öncesi sonrası pek yok açıkçası. Doğadan esinleniyorum ama esasen soyut peyzajlar denebilir.

  1. Çalışma aşamasına geçmeden önce nasıl bir hazırlık süreci geçiriyorsun? Sana süreçte eşlik eden kaynaklar oluyor mu?

O süreçte yapageldiğim her şey işlerime yansıyor diyebilirim. Bazen o frekansla çok kopuk da hissetsem mutlaka bir noktada yeniden sanat üretmeye başlamış oluyorum. Okuduğum, gördüğüm, izlediğim, hissettiğim her şey benim ilhamım.

  1. Antroposen çağında üreten bir mimar ve fotoğrafçı olmak nasıl bir durum? Bu çağın atmosferinin işlerine etkisi nedir?

Başka bir çağı bilmiyorum. Koşulların herşeyin varoluşunu şekillendirdiği aşikar. Mutlaka ben de bu çağı başka bir açıdan resmediyorumdur.

  1. "Sürdürülebilir sanat" sana ne ifade ediyor? Sanat alanındaki sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili düşüncelerin nedir? Geliştirmek adına neler yapılması gerektiğini düşünüyorsun?

Üretenin bulunduğu, yaşadığı gerçeklikten kopmamasıdır diyebilirim. Sevmese de onun bir parçası olduğunu hatırayarak davranmak önemli. Alışverişin farkında olmak yeterli bence.

  1. Sanat sanat için midir? Yoksa sanat, toplum için midir?

Sanat onu üreten içindir bence. Ancak birbiriyle alışveriş içinde olan canlılar oluşumuz, içimizden çıkarttığımız her şeyi başkası için de bir kaynak haline getiriyor. Toplum da bundan nasibini alıyor bence.

İşlerini İncele
Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.