17 Mar 20232 Dakika

Özel : Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

Post thumbnail

Etik üretim ve sorumlu tüketim birbirinden ayrılmaz bir bütün; hem de bu bütünü tamamlayan iki yarım. Bu kavramlara mercek tutmak bütünü ve bütünü oluşturan yarımları anlamlandırmak bakımından faydalı olacaktır.

Etik Üretim Nedir?

Etik üretim, üretim süreçlerinin sürdürülebilir olarak yeniden yapılandırılması olarak tanımlanabilir. Temiz içerikli, lokal üreticiler tarafından yerel tezgah ve atölyelerde üretilen, içerik, ambalaj ve paketleme bakımından doğa dostu ürünler, etik üretim ürünü olarak tanımlanabilir.

Etik üretim ürünleri, seri üretimin tam zıttında konumlanan ürünlerdir. Üretimin her safhası doğaya ve canlılara duyarlı şekilde kurgulanır. Tamamen el üretimi olan tasarım ürünleri ve sanat eserleri etik üretim konusuna en iyi örnek olabilecek ürünlerdir.

Sorumlu Tüketim Nedir?

Sorumlu tüketim, bir diğer tanımı ile sürdürülebilir tüketim, doğaya, canlılara ve hatta topluma minimumda olumsuz etki verecek şekilde kurgulanan bir tüketim biçimidir. Tüketim alışkanlıkları ezberlenmiş bir tarzdan ziyade daha özenli ve dikkatli seçimlerin sonucunda belirlenir.

Sorumlu tüketimde satın alma kararları ürünün içeriği, ambalajı, üretim yeri, koşulları ve dönüşüm döngüleri gibi kriterlere göre şekillenir. Belirli bir sorumlu tüketici profili çıkartmak gerekirse bu tüketicileri son derece bilinçli, doğa ve canlılar konusunda farkındalığı yüksek, ürün içeriği ve ambalaj okuma yetileri gelişmiş olarak belirtmek doğru olacaktır.

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim Döngüsü

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim döngüsü yazının en başında da belirttiğimiz üzere aslında hem bir bütün; hem de bir bütünü oluşturan iki yarım. Bu kavramların biri olmadan diğerinin varlık göstermesi pek de mümkün değil. Öyle ki sorumlu tüketimin ilk kriteri, etik üretim ürünlerini tercih etmekle başlıyor. Etik üretim ise ortaya çıkardığı ürünler ile tüketici gruplarını sorumlu tüketime teşvik ediyor.

Birleşmiş Milletler Küresel Kalkınma Amaçları’nda 12. Madde Sorumlu Tüketim ve Üretim başlığına ayrılmıştır. Bu madde sürdürülebilir üretim ve tüketim kalıplarının güvence altına alınmasını hedefler. BM Kalkınma Hedefleri Madde 12 ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.

Etik Üretim ve Sorumlu Tüketim Konusunda Bize Düşen Görevler

Hendeseli olarak hem marka yönünden hem de bireysel yaşamlarımızda etik üretimi ve sorumlu tüketimi desteklemeyi görev edindik.

Bu şekilde yerel üreticileri destekliyor, temiz içerikli ürünlere ve etik üretime ulaşabiliyor; hem de gerektiği kadar ve olması gerektiği gibi tüketerek bilinçli, sürdürülebilir ve sorumlu tüketimi desteklemiş oluyoruz.

Bu farkındalığa sizi de davet ediyoruz..

Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.