9 Haz 20234 Dakika

Sürdürülebilir Yaşam Rehberi: Banyoda Sürdürülebilirlik

Post thumbnail

Sürdürülebilir yaşamın bir anda mümkün olmayacağı bir gerçek. Bu ancak, felsefeyi benimsemek, sindirmek ve alışkanlık haline getirerek yaşamlarımıza adapte etmek ile mümkün kılınabilir. Ancak sürdürülebilir bir yaşam istiyorsak her şeyden önce dünyaya karşı açık olmakla işe başlamak gerek. Yeni gelişmeleri yakından izlemek, doğaya ve canlılara karşı duyarlı olabilmek adına bu alandaki algının her zaman açık olması sürdürülebilir bir rota için önemli. Bu yolda doğru adımları atmaya başlayınca her şeyi daha net ve temiz görmeye başlayacaksın. Dışarıdaki seslerden iyi olanı duyacak, gördüklerinden en güzel olanı seçeceksin. İyi olma halini deneyimledikçe de sahip olmak istediğin her şeyin doğaya, tabiata ve canlılara uygun olanını seçmeye başlayacaksın. Bu değişim elbette bir günde olmayacak ama bu minik adımlar daha büyük adımlara öncülük edecek ve ayak bastığımız her alan daha sürdürülebilir bir versiyonu ile güncellenecek.

Sürdürülebilir bir yaşam için değiştirilmesi, güncellenmesi gereken en önemli yaşam alanlarından biri de banyolar. Sürdürülebilir bir banyonun önemi henüz yeterince anlaşılamamış olsa da en çok su kullandığımız, plastiğe en çok yer verdiğimiz alanlardan biri olması sebebiyle de kritik bir noktada duruyor. Biz daha sürdürülebilir bir yaşam için banyolarımızda değişikliğe giderek deneyimlediğimiz pratiklerin ne kadar büyük etkiler yarattığını gördük. İlk olarak Sürdürülebilir Banyo nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım;

Sürdürülebilir Banyo Nedir?

Sürdürülebilir banyo, uzun yıllar kullanabildiğimiz, en az masrafla maksimum tasarruf sağlayabildiğimiz, içindeki malzemeleri özenle seçerek doğru bir tüketim politikası benimseyebildiğimiz banyoları ifade eder. Banyo tasarımından tercih ettiğimiz malzemelere, kişisel bakım ürünlerinden su kullanımına kadar her konu başlığı sürdürülebilir banyo dahilindedir. Tasarım aşamasından itibaren sürdürülebilir bir banyo yaratmak hem kendimiz hem de doğa için muazzam bir katkı olsa da banyoları yeni baştan yapılandırma imkânı olmadığı takdirde; banyo kullanım alışkanlıklarındaki güncellemeler ile de sürdürülebilir bir banyo yaratımı mümkündür. Elbette bu kullanım alışkanlıklarının tek seferle sınırlı olması yeterli olmayacak, istikrarlı olmak gerek. Sen de bizim gibi banyolarda tercih ettiğin malzemeleri sürdürülebilir versiyonlarla değiştirerek işe başlayabilirsin.

Sürdürülebilir Banyo Önerileri

Sürdürülebilir bir banyoya geçmek için küçük değişiklikleri deneyerek başla. Bu pratikler biraz deneme yanılma biraz da deneyim ile şekillenecek ve kendin için en iyisini bulmanı sağlayacak. Hepimiz konforumuzu düşünsek de sürdürülebilirlik doğrultusunda yeni alışkanlıklar edinmek zorundayız. Her alışveriş öncesi ihtiyaçları belirlemek, aldığımız her bir malzeme ve ürünü üretim, içerik ve doğaya uygunluk bakımından kontrol etmek ve olabilecek en sürdürülebilir seçimleri yapmak yeni edineceğimiz alışkanlıklara küçük birer örnek sadece.

Sürdürülebilir Banyo Gereçleri Nedir?

Sürdürülebilir banyo gereçleri, doğanın içinden çözümler üretilerek geliştirilen ham maddesi organik olan ürünlerdir. Sürdürülebilir banyo gereçlerinde malzemenin doğadan çıkarak tekrar doğaya dönmesiyle var olan bir döngüsellik söz konusudur. Bir bitkinin kreme ya da merheme dönüşmesi gibi tabiatın kendisinden gelen malzemelerden yararlanarak üretilen banyo ürünleri doğanın ruhuna uygundur.

Banyoda Sürdürülebilirlik için Biz Ne Yaptık?

  1. Etiket okumayı alışkanlık haline getirdik; bu şekilde daha bilinçli ve doğa dostu seçimler yapıyoruz.

  2. Banyoda kullandığımız tüm aksesuarları doğal ve organik ham maddelerden üretilen versiyonları ile güncelledik;

  • Plastik taraklar yerine bambu taraklara geçiş; elveda elektriklenen saçlar!
  • Plastik banyo aksesuarları yerine bambu aksesuarlara geçiş; çok daha sade ve modern bir görünüm!
  • Plastik diş fırçaları yerine bambu diş fırçası edindik; çok daha sağlıklı!
  • Plastik duş lifleri yerine doğal sünger ve kabak lifine geçtik; ciltte bir bayram havası..
  • Plastik jiletler yerine metal jiletlere geçtik; hem de çok nostaljik!
  1. Kalın bornoz ve havluları daha ince ve küçük ebatta olanlarla güncelledik; kullanımı daha kolay, yıkama ve kurutma konusunda enerji kullanımı daha minimal.

  2. Banyo tekstili ürünlerini keten ve organik pamuk ürünlerle değiştirdik.

  3. Kişisel bakım ürünlerindeki tercihlerimizi doğal içeriklerden yana değiştirdik. Bu şekilde plastik ambalaj kullanımını da minimize etmiş olduk.

  • Duş jeli yerine banyo sabunu
  • Kimyasal şampuanlar yerine organik/vegan şampuanlar ve katı şampuanlar
  • Diş macunu yerine diş tabletlerine geçerek epifiz bezini de florürden korumuş olduk
  1. Led aydınlatmalara geçerek enerji tasarrufunu artırmayı hedefledik.

  2. Su kullanımımızı gözlemleyerek, gereksiz kullanımı kısıtlayıcı değişiklikler yaptık. Duşta suyun ısınmasını beklerken akan suyu kovalara doldurarak çiçek sulamakta kullanmak gibi..

  3. Kurutma makinasını hayatımızdan çıkarttık. Her şey gibi çamaşırları da kendi halinde doğal havalandırma ile kurutmak hem daha sağlıklı hem de muazzam bir enerji tasarrufu sağlıyor.

Bu denemeleri alışkanlık haline getirmeye çalışmak elbette önemli ancak her şeyden önemlisi tüm bunları yaparken bir tek benim/bizim çabamız neyi değiştirir diye düşünmeden; bıkmadan, usanmadan, istikrarla yaptık tüm bunları.

Sen de bu içeriği paylaşarak daha fazla kişiye ulaştırmaya ve farkındalık yaratmak konusunda destek olmaya ne dersin?

Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.