15 Nis 20242 Dakika

Sevda Balaban ile Söyleşi

Post thumbnail

Hendeseli Tasarımcılar ile yaptığımız söyleşilerinin yeni bölümünde konuğumuz Magic Pot markasıyla Sevda Balaban..

  1. Sevda Balaban isminden bahseder misin?

1992 yılında Çanakkale’de doğdum. 2016 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünden mezun oldum. Zaman içerisinde farklı disiplinleri deneyimleyerek, şuan ki resim/ heykel/ diorama çerçevesindeki eserlerimi üretmeye devam etmekteyim.

  1. Hangi alanda ürünler üretiyorsun? Ürettiğin alanla ilk bağı nasıl kurdun?

Genellikle, resim- diorama- heykel üçlemesinde, birbirinden beslenen işler üretiyorum. Ortaya çıkan sonuç kimi zaman bana da sürpriz oluyor. Çıkış noktamı planlayıp, sonraki süreci benimde heyecan ve merakla sonucu beklediğim bir zaman dilimine dönüştürmeyi seviyorum.

  1. Tasarım parçaların nelerden oluşuyor? Üretmekten en çok keyif aldığın ürünler nelerdir?

Ürettiğim işe göre kullandığın malzeme oldukça değişkenlik gösteriyor. Genel olarak; eserlerimdeki mekan ve figürleri, olmasını düşlediğim bir kurguyla somut hale getirip, izleyiciyle buluşturabildiğim kompozisyonlar üretmeyi seviyorum.

  1. Üretim aşamasına geçmeden önce nasıl bir hazırlık süreci geçiriyorsun? Sana süreçte eşlik eden kaynaklar oluyor mu?

Öncelikle üretim aşamasında, malzemelerimin eksiksiz olması çok önemli. Genel olarak izlediğim bir film, kendi başımdan gecen bir olay ya da yürüyüş yaparken beni etkileyen kadrajlar üretimimde bana oldukça yardımcı öğeleri oluşturuyor.

  1. Antroposen çağında üreten bir tasarımcı olmak nasıl bir durum? Bu çağın atmosferinin işlerine etkisi nedir?

Oldukça yorucu olmakla beraber, bir yandan da onlarca farklı disiplinin geçmişten günümüze yansımasıyla, üretimde zengin - tatmin edici bir çeşitlilik ortaya çıkardığını düşünüyorum.

  1. Tasarım alanındaki sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili düşüncelerin nedir? Geliştirmek adına neler yapılması gerektiğini düşünüyorsun?

Öncelikle; çevreye duyarlı ürünler ve üretim süreçleri kullanmayı tercih etmek sürdürülebilir tasarımın en temel ilkelerindendir. Tekrar kullanılmaya uygun, dayanıklı malzemeler kullanmak sürdürülebilirliği sağlamak için oldukça kritiktir. Bazı örnek malzemeler kil, kâğıt, ahşap vs.

İşlerini İncele
Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.