30 Nis 20242 Dakika

Elif Fırat ile Söyleşi

Post thumbnail

Hendeseli Tasarımcılar ile yaptığımız söyleşilerinin yeni bölümünde konuğumuz Elif Fırat..

  1. Elif Fırat isminden bahseder misin?

1994 yılında İstanbul'da doğdum. Çocukluktan gelen resim yapma arzumla birlikte üniversitede de seramikle tanışarak heykellerimi üretmeye başladım ve 9 yıldır kendi atölyemde seramik yapmaktayım.

  1. Hangi alanda ürünler üretiyorsun? Ürettiğin alanla ilk bağı nasıl kurdun?

Seramik heykel alanında eserler üretiyorum. Zaman içinde heykellerimin kullanılabilir seramik halini tasarladım ve üretmeye başladım. Şu an daha çok bardak, kase vb. ürünler üzerinde çalışıyorum.

  1. Tasarım parçaların nelerden oluşuyor? Üretmekten en çok keyif aldığın ürünler nelerdir?

Tüm eserlerim ve tasarımlarım el yapımı seramik. Hepsi yaptığım heykellerin tasarıma dönüşmüş hali olduğu için aslında hepsini üretmekten oldukça keyif alıyorum. Hepsinin tek ortak noktası ise portre üzerine giden bir yolumun olmasıdır.

  1. Üretim aşamasına geçmeden önce nasıl bir hazırlık süreci geçiriyorsun? Sana süreçte eşlik eden kaynaklar oluyor mu?

Öncelikle kendimi asla zorlamadan üretme enerjimin en yüksek olduğu anda işe başlamayı severim. Tasarımları yapmaya başladığımda tek rutinim beni bu yola götüren durumları hatırlamak.

  1. Antroposen çağında üreten bir tasarımcı olmak nasıl bir durum? Bu çağın atmosferinin işlerine etkisi nedir?

İşlerime etkisini şöyle açıklayabilirim; yıllardan beri süre gelen bir yolun içindeyiz. Etkilenebileceğimiz birden fazla etken var. Bu süregelen durumlar beni yıpratmaya başladığında biraz daha alaycı bir insana dönüşmeye başladım. Zaten tasarımlarımda ki yüz ifadelerine bakınca bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Aslında her biri bir içsel savaşında ifadesi.

  1. Tasarım alanındaki sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili düşüncelerin nedir? Geliştirmek adına neler yapılması gerektiğini düşünüyorsun?

Görünürlüğümüzü arttırarak sürdürebilirliğin kıymetini daha çok göstermemiz gerekiyor. Eger bu bilinci tüm topluma yayabilirsek, sanatçıların ve satın almak isteyen kişilerin arasında daha konforlu ve güvenilir bir iletişim olmaya baslayacaktır.

İşlerini İncele
Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.