31 Mar 20244 Dakika

Gülsüm Sayhar ile Söyleşi

Post thumbnail

Hendeseli Sanatçılarla yaptığımız Hendeseli Sanat Söyleşilerinin yeni bölümünde konuğumuz Gülsüm Sayhar..

  1. Gülsüm Sayhar isminden bahseder misin?

Hayatımda beni ben yapan en önemli şey üretme ve araştırma tutkumun olmasıdır. Kendimden bahsedecek olursam en sevdiğim şey doğada zaman geçirmektir. Bitkileri çok severim çiçekleri, kedileri.. Aslında ben canlıları seviyorum. Genellikle her fırsatta bu anları ölümsüzleştirmek isterim ve fotoğraf çekerim, en büyük hobim fotoğraf çekmek sanat yapıtı oluşturduğum kadar fotoğraf çekmeyi de severim, kitap okumayı özellikle felsefe alanındaki kitapları okumayı çok severim. Müzik dinlemeyi severim bunların yanında bir de bir kedim var onunla zaman geçirmekten büyük keyif alıyorum. Sanat eseri üretmekten büyük mutluluk duyuyorum hayatımın bir parçası haline gelmiş durumda bir eskiz çizerken kalemin hışırtısı bile beni ferahlatıyor ve mutlu ediyor bu büyük bir tutku.

  1. Hangi alanda eserler üretiyorsun? Ürettiğin alanla ilk bağı nasıl kurdun?

Resimle tanıştığımdan bu yana bir çok sanat eseri ürettim. Bu bazen eski uygarlıklarla ilgili olurdu bazen doğanın bir parçasını ele alırdım bazen de araştırma sonucu ilham alıp eserlerimi ortaya koyardım. Şu anda çağdaş sanat alanında eserler ortaya koymaya çalışıyorum ve sürekli bu konuda araştırma yapıyorum. Ürettiğim ilk eserler hocalarımın yönlendirmesiyle genellikle natürmort ve desen oldu, daha sonra edindiğim deneyimlerle kendi kalıplarımı oluşturmaya başladım.

  1. Resimlerinizin konusunu neler oluşturuyor? Üretmekten en çok keyif aldığın başlık/lar nedir?

Çalışmalarımın konusunu içgüdüsel olarak genellikle baykuş kıvrımlı kumaş, kilim, kurukafa ve bazen de doğada karşılığı olmayan sembolleri yani soyutlamalar çizerim tabi en çok çizmekten keyif aldığım şey baykuştur. Baykuş kadim kültürlerden itibaren günümüze değin bilgi, sezgi ve belleğin simgesi olmuştur. Baykuş bilgeliğin ve fedakarlığın vücut bulmuş hâli adeta baykuşun bu özelliklerini ve kendi figürünü çizmeyi çok severim ve halende yeni çalışmalarımda bunun üzerinden ilerliyorum.

  1. Üretim aşamasına geçmeden önce nasıl bir hazırlık süreci geçiriyorsun? Sana süreçte eşlik eden kaynaklar oluyor mu?

Daha çok özgün eserler üretmeye çalıştığım için bir eseri yapmadan önce üzerine düşünüyorum temelini attıktan sonra benim için o eserin devamı geliyor, aslında bakarsak bir çok zaman eser beni yönlendiriyor. Genellikle sanat akımlarını çağdaş sanat alanındaki sanatçıları, duygularını, düşüncelerini bir eseri yaparken hangi düşünce ile ele aldığını incelerdim çünkü bir eserin tam olarak ortaya konabilmesi için ya bir şeylerden ilham alınması gerek yada bize ışık tutan usta ressamlarımızı ve ne yaptıklarını gözden geçirmemiz gerek. Tamda bu yüzden eser ürettiğim zaman bazı kaynaklar bana eşlik ediyor.

  1. Antroposen çağında üreten bir sanatçı olmak nasıl bir durum? Bu çağın atmosferinin işlerine etkisi nedir?

Eski tarihten günümüze doğa sanatçı için hem ilham hem de merak kaynağı olmuştur. Bence bir sanatçı bulunduğu çağ dan köpük yaşayamaz yaşayamayacağı gibi yaptığı eserlere de atmosfer in veya doğanın izlerini taşır bu nedenle işlerimi oluştururken doğayı yansıtma çabası olmasa bile bir renk, ışık veya herhangi bir şeyden ilham almamız kaçınılmazdır.

  1. "Sürdürülebilir Sanat" size ne ifade ediyor? Sanat alanındaki sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili düşünceleriniz nedir? Geliştirmek adına neler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Sürdürülebilir sanat her anlamda ve her kesim için çok önemli bir konudur. Geçmişten günümüze bir çok sanat eseri zarar görmeden süregelmiştir. Günümüz sanatçıları yani bizler ise günümüz ve gelecekteki yaşama yani kuşaktan kuşağa aktarılabilecek sanat eserleri üretmemiz gerekiyor. Aslında bu iki şekilde mümkündür. Hem topluma yeni ve yaratıcı sanatçılar kazandırmak hem de sanat eserini oluştururken kullandığımız malzemelerin dayanıklı ve uzun ömürlü olmasına özen göstermeliyiz. Sanat yapıtını oluştururken özgün olmasına önem göstermeliyiz. Sanat eserinin izleyici ile buluştuğunda bizi yansıtacak izler taşımalıdır. Bu hem sanatçı için hem de sanat eserinin kalıcı olması için daha faydalıdır.

Sanat üreten sanatçıların ve özellikle genç sanatçı adaylarının desteklenmesi bu alanda hizmet kurumlarının çoğalması Türkiye’de sanatçılara yönelik ve sanata yönelik projelerin çoğaltılması gerektiğini düşünüyorum. Bu alandaki sanat yapıtların desteklenmesi ve daha çok izleyici ile buluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

  1. Sanat sanat için midir? Yoksa sanat toplum için midir?

Sanat bir insanın duygu ve düşüncelerini yansıtan en önemli araçtır ve yine toplumdaki yaşanan olayları en iyi ifade eden şey sanattır; bu bir müzik olabilir, bir beste, bir resim veya bir heykel. Yani sanat toplumun bir aynasıdır ve toplumun yaşantısını değerlerini yansıtır.

Dolayısıyla sanat hem bireysel hem de toplumsal bir amaca hizmet eder.

Eserlerini İncele
Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.