25 Haz 20234 Dakika

Etik Hediye Seçimi

Post thumbnail

Hediyenin Etiği Olur Mu?

Hediyeleşme, eskiden beri süregelen karşılıklı işteş bir ritüel! Arkadaşlığın, dostluğun, yakınlığın ve sevginin bir ifadesi; en içten duyguların tercümanı. Lakin yaşam içinde değişen arayışlarımız ile birlikte hediye seçimi konusundaki tercihlerimiz de kökten değişti. Artık daha etik, daha sürdürülebilir olan hediye alternatiflerine yöneliyoruz. Henüz hediye seçimi konusunda etik arayışlara girmediysen bu içerik sana kılavuzluk edecek ve hediye seçiminde esaslı bir değişikliğe gitmen konusunda sana yol gösterecek.

Etik Hediye Seçimine Nereden Başlamak Gerek?

Arkadaşın, eşin, dostun ya da ailenden biri için hediye seçimi yapacaksan alternatifler arasında en etik olanı belirlemen gerek. Bunu belirlemek içinse şu soruları sorarak işe başlayabilirsin:

  1. Hediyeyi hangi amaçla alıyorsun? İşlevsel olması mı öncelikli yoksa değerli olması mı?

  2. Hediyenin değeri senin için ne kadar önemli? Uzun ömürlü, zamansız olması daha mühim değil mi?

  3. Hediyenin içeriği nedir? Doğaya saygılı temiz içerikli bir ürün mü yoksa insan sağlığı ve diğer canlılar için tehdit oluşturuyor mu?

  4. Hediyenin üreticisi kimdir? Üreticinin yapısı, durumu ve ölçeği nedir? Lokal ve etik bir üretici mi?

  5. Hediyenin ambalajı önemli mi? Gösterişli bir hediye paketine gerçekten ihtiyacın var mı yoksa doğa dostu paketlenmiş olması daha mı öncelikli?

  6. Hediye ürüne ait orijinallik vb. bir sertifika var mı?

Etik Hediyenin Farkı Nedir?

Etik hediyeler alternatiflerinden belli başlı konularda ve net çizgilerle ayrılır. Doğaya uygunluğu, genelgeçerliği, geri ve ileri dönüşüme uygunluğu, zamansızlığı, uzun ömürlü olması bakımından etik hediyeler her zaman çok daha iyi alternatiflerdir.

Hammadde bakımından da diğer hediyelerden ayrılan bu çok etik alternatifler tamamen doğal malzemelerden üretilir. Cam, bambu, ahşap, çelik, keten gibi doğal hammaddelerden üretilen hediye alternatifleri aynı anda insan, hayvan ve doğa dostu olması bakımından önemlidir. Etik hediyelerin diğer hediyelere göre durumunu adım adım irdeleyerek ilerleyelim.

  1. Hediyenin İşlevselliği

İşlevsel bir hediye, alıcısı için de geniş kullanım alanı yaratır. Hiç kullanılmamak üzere bir köşeye kaldırılacak ya da köşe süsü yapılacak bir hediye seçmektense alıcının severek kullanacağı, fonksiyonel hediyeler tercih ederek kaynağı en işlevsel şekilde kullanmış olursun. Ederinin karşılığını veren kullandıkça değerlenen hediyeler etik bir hediyenin ilk koşulu!

  1. Hediyenin Değeri

Pahada ağır bir hediye seçmek yerine farklı özelliklerle donatılmış bir hediye seçmenin daha önemli olduğunu hatırlayarak başlayalım. Hediyenin ederine, değerine takılmak yerine işlevselliğine ve diğer özelliklerine bakarak seçim yapmak sürdürülebilir tüketim yolunda çok daha mühim!

  1. Hediyenin İçeriği

Hediyenin içeriğine bakarak seçim yaparak ilk iki maddeyi zaten tamamlamış oluyoruz. Doğa dostu, temiz içerikli, doğal hammaddelerden üretilen alternatifler seçerek de insan, hayvan sağlığı ile birlikte doğayı da gözetmiş olursun.

  1. Hediyenin Üreticisi

Lokal üreticilerin ürettiği ürünleri alarak küçük üretici ve işletmeleri destekleyeceğini ve yerel mağazaların sürdürülebilirliğini destekleyeceğini unutma. Lokal mağazaların etik ürünleri ile sürdürülebilirlik döngüsünü desteklemiş olursun.

  1. Hediyenin Üretimi

Ürünlerin üretimi esnasında emek verenlerin hakkını alabildiği eşit ve adil bir düzeni desteklemek için bir önceki maddeye dönerek lokal mağazalardan alışveriş yapmayı tercih et, etik üretim ürünlerine öncelik ver. El emeği ile üretilen tasarım ürünleri ya da sanat eserleri, seri üretimin ruhsuz, kopya mallarının aksine enerjisi yüksek ürünlerdir.

  1. Hediyenin Ambalajı

Hediye paketlerinde gösterişli ve çok süslü ambalajlar yerine sadelikten ve doğadan yana tavır takın. Her ne olursa olsun hediye paketi opsiyonuna iyi bir alternatif olan doğa dostu paketleme seçeneğine yönelerek hediye alışverişinin karbon ayak izini minimumda tutmaya gayret göster.

  1. Hediyenin Sertifikası

Satın alacağın ürüne dair bir sertifika olup olmadığını kontrol ederek o ürün hakkında fikir sahibi olabileceğini biliyor muydun? Bir sanat eseri alıyorsan orijinallik belgesi talep edebilir; bir ürünün organik vb. bir sertifikası olup olmadığını sorgulayabilirsin. Bu sertifikalar ürünün özgünlüğünü ya da temiz içeriğini tescilleyen önemli belgelerdir.

Etik Hediye Seçimi

Etik hediye seçimi için sürdürülebilirlik politikalarını, ilkelerini açıkça beyan etmiş, adil ve şeffaf platformlar önceliğin olmalı. Bir tasarım ve sanat pazaryeri olan Hendeseli’de etik hediye seçimi için en doğru adres. Hediye alacağın kişinin beğenisine göre tamamen el yapımı ürünleri ya da özgün sanat eserleri arasından kolaylıkla seçim yapabilir, ürüne dair tüm bilgi ve belgelere ulaşabilir, doğa dostu paketleme seçeneğine ek olarak kişiselleştirilmiş notunu ekleyebilir ve tek tıkla siparişini oluşturabilirsin!

Share:

Etik Üretim, Sorumlu Tüketim

menü

takipte kal

Hendeseli Blog © 2023 | Tüm hakları saklıdır.